Ga terug
Afdrukken

Recept zelf stroopwafels maken

Zelf stroopwafels maken is een leuke en smakelijke bezigheid. Deze traditionele Nederlandse lekkernij, bekend om zijn rijke karamelsiroop tussen twee dunne wafellagen, is verrassend eenvoudig thuis te bereiden. Met dit recept kun je ongeveer 20 stroopwafels maken, perfect voor een gezellige middag met familie of vrienden.
Gang Snack
Keuken Nederlands
Keyword Zelf stroopwafels maken
Voorbereidingstijd 1 uur
Kooktijd 30 minuten
Geschikt voor 20 stuks
Calorieën 189 kcal

Ingrediënten

Voor de wafels

  • 500 gram bloem
  • 250 gram gesmolten boter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 50 gram gist vers of 2 zakjes droge gist
  • 60 milliliter lauwwarm water
  • 2 eieren
  • Een snufje zout

Voor de karamelsiroop

  • 300 gram donkere basterdsuiker
  • 250 gram boter
  • 1 theelepel kaneel
  • 5 eetlepels stroop bijvoorbeeld keukenstroop of glucosestroop

Bereiding

  1. Los de gist op in het lauwwarme water.
  2. Meng in een grote kom de bloem met de gesmolten boter, witte basterdsuiker, zout, eieren, en het gistmengsel.
  3. Kneed het mengsel tot een glad deeg.
  4. Dek de kom af en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plaats.
  5. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  6. Voeg de donkere basterdsuiker en kaneel toe en laat het mengsel onder voortdurend roeren karamelliseren.
  7. Voeg de stroop toe en roer tot je een gladde siroop hebt.
  8. Zet het vuur uit en laat de siroop iets afkoelen.
  9. Verwarm het wafelijzer.
  10. Maak kleine balletjes van het deeg (ongeveer ter grootte van een kleine pingpongbal).
  11. Bak de balletjes in het wafelijzer tot goudbruin, ongeveer 1 tot 1,5 minuut per wafel.
  12. Snij de nog warme wafels direct horizontaal doormidden.
  13. Smeer een royale laag van de nog warme karamelsiroop op een van de halve wafels.
  14. Druk de andere wafelhelft er bovenop en laat even afkoelen.