Recepten

Stamppot doperwten

Stamppot doperwten

Stamppot doperwten zelf maken is toch een keer wat anders dan de typische stamppotsoorten die in Nederlandvaak gemaakt worden. Deze stamppot heb je binnen 30 tot 40 minuten op tafel staan, en is ontzettend lekker. Doperwten en munt gaan heel goed samen, het geeft een frisse smaak. Wist je eigenlijk al, dat stamppot van oorsprong […]

Lees meer

Zuurkoolsap

Zuurkoolsap is gezond

Zuurkoolsap is gezond, caloriearm en bevordert de spijsvertering. Zelfs als het zure sap zeker niet bij iedereen in de smaak valt, wordt zuurkool al sinds de oudheid beschouwd als een belangrijk natuurlijk middel. Vooral in de herfst en winter helpen groenten om fit en gezond te blijven. Zuurkool ontstaat wanneer witte kool wordt gefermenteerd. Het […]

Lees meer

Kapusniak

Kapusniak

Kapusniak is een soort koolsoep welke met veel verschillende groenten,spek, worst, en nog veel meer bereid wordt. Traditioneel wordt de soep met runderbouillon bereid, maar als je een vegetarische variant wilt, dan kun je de runderbouillon ook door champignonbouillon vervangen. Kapusniak is een gerecht wat vooral in landen zoals Rusland, Polen, Slowakije, en in de […]

Lees meer

Broodje hotdog met zuurkool

Broodje hotdog met zuurkool

Broodje hotdog met zuurkool, een verrassend gerecht met oer-Hollandse zuurkool dat bovendien ook typisch Amerikaans is. De hotdog komt oorspronkelijk uit Amerika, het worstje wordt traditioneel op een hotdog bun gegeten, dit is een zacht smal broodje. Meestal wordt de hotdog met sausen zoals tomatenketchup, mosterd en/of mayonaise geserveerd. Natuurlijk kun je het worstje op […]

Lees meer

Stamppot Chinese kool

Stamppot Chinese kool

Stamppot Chinese kool, is een stamppot met een oosters tintje. Een keer iets totaal anders, het heeft een iets pittige smaak maar niet te scherp. Kinderen kunnen dit ook gewoon mee eten. Met dit recept kun je prima variëren met verschillende soorten vlees. Ik heb gekozen voor uitgebakken spekjes, dit kun je vervangen door gehakt, […]

Lees meer

Savooiekool fermenteren

Savooiekool fermenteren

Savooiekool fermenteren is vooral voor de winter een goede alternatief voor zuurkool. In principe is dit zuurkool maken, maar dan van savooiekool. Savooiekool is iets zachter dan de witte kool, waar zuurkool normaliter van gemaakt wordt. Hierdoor kun je hem gemakkelijker fermenteren. Eén van de voordelen aan de savooiekool is dat deze kool 2 keer […]

Lees meer

Hachee met hutspot

Hachee met hutspot

Hachee met hutspot, twee typische Hollandse gerechten die samen ook nog eens echte traditie zijn. Van oudsher schijnt dit een gerecht te zijn dat in de tachtigjarige oorlog al veelvuldig gegeten werd, alhoewel de hutspot niet met aardappelen maar met pastinaak gemaakt werd. Bovendien vinden de meeste mensen hutspot vaak één van de lekkerste stamppotten, […]

Lees meer

Winterse stamppot

Winterse stamppot

Winterse stamppot, dat klinkt misschien een beetje raar, omdat stamppotten meestal in de winter gegeten wordt. Het is een stamppot met witlof, rucola, en zachte prei. Een heerlijk gerecht waarmee je witlof eens een keertje op een andere manier in de keuken kunt gebruiken. Daarmee bedoelen we niet als salade, en niet uit de oven […]

Lees meer