Recepten

Hongaarse zuurkoolschotel

Hongaarse zuurkoolschotel

Hongaarse zuurkoolschotel laat al wel zien dat Nederland lang niet het enige land is waar zuurkool gegeten wordt, en het laat meteen zien dat de recepten uit het buitenland zelfs erg lekker zijn. Misschien zelfs wel lekkerder als onze stamppot. De zuurkoolschotel wordt overigens meestal gegeten met gepofte aardappelen, maar je kunt er eventueel in […]

Lees meer

Stamppot snijbiet

Stamppot snijbiet

Stamppot snijbiet is een variatie om het recept voor bietenstamppot, en er wordt naast snijbiet ook rode bietjes in deze stamppot gebruikt. Dat kun je ook zien aan de enigszins rode kleur. De rode bietjes kun je eventueel weglaten, en afhankelijk van de soort snijbiet, verdwijnt dan de rode kleur nagenoeg helemaal uit de stamppot. […]

Lees meer

Hutspot met worst

Hutspot met worst

Hutspot met worst is één van de oudste stamppotten, voor zover we weten, want een soortgelijke stamppot wordt al genoemd als de Geuzen Leiden bevrijden. Toen vanzelfsprekend een ietwat ander recept, want de aardappel die we tegenwoordig gebruiken werd in Nederland nog niet veelvuldig gegeten, maar meer knolselderij of pastinaak. Beide zijn overigens prima vervangers […]

Lees meer

Spinaziestamppot

Spinaziestamppot

Spinaziestamppot is een wat minder bekende soort stamppot, en eigenlijk is dat vreemd dat dit niet wat vaker gegeten wordt in Nederland, want spinazie op zich is best wel een populaire groente. Alleen wordt de groente dan vaak in een wokgerecht, of simpel gekookt op tafel gezet. Het lekkerste is het om verse spinazie voor […]

Lees meer

Stoemp

Stoemp

Stoemp is een echt klassieke Belgische en Hollandse stamppot, die gemaakt wordt van aardappelen, knolselderij, wortel, prei, en ui. Daar zit dus best wel veel gezonde voedingswaarde in, een echt gerecht dat je in de wintermaanden goed kunt eten. Je kunt bij de stoemp een saucijs serveren, en een stuk rook worst kan natuurlijk ook. […]

Lees meer

Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool

Stamppot boerenkool is natuurlijk de meest traditionele stamppot die je in Nederland kunt maken, hoewel er daar tegenwoordig ook weer verschillende variaties op bedacht zijn. Wij maken hier in het onderstaande recept de traditionele boerenkool, zoals grootmoeder dat ook al heeft gedaan. De echte boerenkool smaak, met spekjes, en natuurlijk met jus en een echte […]

Lees meer

Stamppot bietjes

Stamppot bietjes

Stamppot bietjes is misschien een minder bekende Hollandse stamppot, maar we eten wel regelmatig bietjes. En dan bij voorkeur geprakt met jus, uitjes erdoor, en natuurlijk een gehaktbal erbij. Eigenlijk is dat dus hetzelfde, alleen stampen we met ons alles de stamppot op ons bord, en niet alvast voordat we het gerecht opdienen. Deze stamppot […]

Lees meer

Stamppot andijvie

Stamppot andijvie, in het oosten van Nederland ook wel stimpstamp genoemd, kan natuurlijk net als de meeste stamppotten op verschillende manieren gemaakt worden. Maar de traditionele andijviestamppot wordt meestal als de lekkerste ervaren. De andijvie wordt niet gekookt maar rauw toegevoegd aan de aardappelen. Doordat de andijvie vers is, is de smaak voller, meer de […]

Lees meer

Zuurkool opbakken

Zuurkool opbakken is typisch Nederlands. Niet alleen eten we graag de restjes uit de koelkast, maar bij stamppotten maken veel mensen extra veel stamppot. Want iedereen weet dat de stamppot de volgende dag als je het opbakt, nog lekkerder is. En het opbakken is vele malen lekkerder dan opwarmen in de magnetron. Maar hoe kun […]

Lees meer

Stamppot spruitjes

Stamppot spruitjes

Stamppot spruitjes, een wat minder bekende Hollandse stamppot, met een Hollandse groente die in het buitenland wel Brussels lof genoemd wordt. Brussel heeft natuurlijk weinig met onze spruitjes te maken, want die komen toch echt van Nederlandse bodem, waar ze overigens het lekkerste zijn. Een heerlijke stamppot, ook al wordt deze minder vaak gegeten als […]

Lees meer

Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem is één van de weinige stamppotten die niet met een groente gemaakt worden, maar met appels en peren. Daarom is de smaak van dit gerecht ook geheel anders. Meestal worden koolsoorten in een stamppot gebruikt, soms bietjes of prei. Fruit wordt meestal niet gebruikt, en dat zorgt voor een verrassende smaak, die zelfs […]

Lees meer