Stamppot andijvie

Stamppot andijvie, in het oosten van Nederland ook wel stimpstamp genoemd, kan natuurlijk net als de meeste stamppotten op verschillende manieren gemaakt worden.

Maar de traditionele andijviestamppot wordt meestal als de lekkerste ervaren.

De andijvie wordt niet gekookt maar rauw toegevoegd aan de aardappelen. Doordat de andijvie vers is, is de smaak voller, meer de echte andijvie.

En dit recept wordt vervolmaakt met natuurlijk rookworst, rode ui, nootmuskaat, en een gladde mosterd.

In het originele recept wordt er overigens geen gebakken spekjes bij de stamppot geserveerd, maar spekjes kun je natuurlijk altijd bij stamppot serveren. Vandaar dat wij er wel stukjes gebakken spek erdoor doen.

Recept Stamppot andijvie

De lekkerste stimpstamp.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Stamppot andijvie
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 123 kcal

Ingrediënten

  • 2 Kilo Bloemige Aardappelen
  • 1 Kilo Verse Andijvie
  • 125 Gram Ongezouten roomboter
  • Geraspte nootmuskaat
  • 1 Rode ui
  • 150 Gram Blokjes spek
  • Gladde mosterd
  • 1 Rookworst
  • Lauwwarme Volle melk
  • 1 Zakje jus

Bereiding

  1. De aardappelen schillen en in stukken snijden.
  2. De aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar koken. Afgieten en laten uitdampen in de pan zonder deksel.
  3. In de tussentijd het spek bakken, en op keukenpapier laten uitlekken. Gooi het spekvet niet weg.
  4. Ui schoonmaken en fijn snijden.
  5. Het groen van de andijvie in reepjes snijden. Het wit wordt meestal niet gebruikt omdat het wat bitter is, maar eventueel kun je dit ook gebruiken. Dit dan ook in reepjes snijden.
  6. De aardappelen met een pureestamper stampen, meng de roomboter en het bewaarde spekvet erdoor, en de melk met een garde of vork erdoor roeren. Zoveel melk als je nodig hebt om een smeuïge puree te maken, maar niet te veel zodat de puree te nat wordt.
  7. Rasp er wat nootmuskaat over, doe de mosterd erdoor naar smaak, en meng de rode ui erdoor.
  8. Nu nog de reepjes andijvie erdoor roeren met een vork, en het spek. Dit kun je overigens ook met de pureestamper doen.
  9. Maak de jus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.