Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken

Zelf zuurkool maken kan een heerlijke verrassing zijn, want vers gemaakte zuurkool zal in veel gevallen heel anders smaken dan de zuurkool die je in een dichte verpakking koopt in de supermarkt.

Maar, als je dit zelf wilt maken kan het zomaar zijn dat het de eerste keer miskukt. Want fermeteren, en zo noemen we het proces om onder andere zuurkool te maken, wordt wel als een edele kunst beschouwd.

Dus wees niet teleurgesteld als het niet lukt, en probeer het daarna gewoon nog een keer.

Het kan een leuk experiment zijn, bijvoorbeeld om de kinderen erbij te betrekken, en je moet ook een beetje geduld hebben, want het heeft iets meer tijd nodig om lekker te worden.

Hoe zelf zuurkool maken?

Je kunt ook andere koolsoorten fermenteren.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Zelf zuurkool maken
Voorbereidingstijd 30 minuten
Fermenteertijd 21 dagen
Totale Tijd 21 dagen 30 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 75 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Witte kool
  • 10 Gram Zeezout
  • 2 Theelepels Karwijzaad
  • 1 Theelepel Venkelzaad
  • 1 Liter Pekelwater

Bereiding

  1. Haal eventueel vieze bladeren van de buitenkant van de kool, en snij de kool in vier kwarten.
  2. Snij de kool in dunne reepjes.
  3. Weeg van het totaal een kilo af. Je kunt natuurlijk ook meer maken, maar dan moet je de andere ingrediënten ook evenredig verhogen in gewicht.
  4. Doe de kool en het zout in een grote kom.
  5. Met de handen de kool goed masseren zodat er sap uitkomt. Veel sap is dan goed, weinig sap niet goed, en daarbij moet je de kool nog meer masseren.
  6. Het karwijzaad en het venkelzaad erdoor mengen.
  7. Doe de kool in een grote weckpot, en duw heet met de handen of met een lepel zo stevig mogelijk aan. Vullen tot maximaal 2 centimeter onder de rand, en niet daarboven gaan.
  8. Als de kool niet geheel onder sap staat vul je de rest bij met pekelwater. Pekelwater is water met een kwart zout. Dus 800 milliliter water met 200 gram zout.
  9. Nu heb je een potje nodig dat precies in de grote weckpot pas, of iets wat daar op lijkt, en wat je met een deksel af kunt sluiten.
  10. Dit vul je met water, en je sluit de deksel af.
  11. Vervolgens plaats je het potje in de weckpot, op de zuurkool. Heb je een grote weckpot gebruikt, kun je eventueel ook een zware steen gebruiken.
  12. De weckpot laat je nu drie weken open staan, met het potje op de zuurkool. De weckpot moet op een koele plek staan van ongeveer 15 graden. De koelkast is dus te koud.
  13. Wel dek je de weckpot af met een schone theedoek, of met vershoudfolie. Losjes, dus niet strak afsluiten. Er moet nog veel lucht bij kunnen komen.
  14. Ook moet je regelmatig kijken of de kool nog onder vocht staat. Als dit niet het geval is kan het gaat schimmelen, dus meteen bijvullen met pekelwater.
  15. Na twee weken kun je de kool proeven. Is de smaak goed kun je de zuurkool bewaren, anders laat je de kool nog een week staan.
  16. Hoe langer je het overigens laat fermenteren, hoe zachter de smaak wordt.
Deel ons op social media