Hongaarse zuurkoolschotel laat al wel zien dat Nederland lang niet het enige land is waar zuurkool gegeten wordt, en het laat meteen zien dat de recepten uit het buitenland zelfs erg lekker zijn. Misschien zelfs wel lekkerder als onze stamppot. De zuurkoolschotel wordt overigens meestal gegeten met gepofte aardappelen, maar je kunt er eventueel in […]
Recepten
Zelf zuurkool maken
Zelf zuurkool maken kan een heerlijke verrassing zijn, want vers gemaakte zuurkool zal in veel gevallen heel anders smaken dan de zuurkool die je in een dichte verpakking koopt in de supermarkt. Maar, als je dit zelf wilt maken kan het zomaar zijn dat het de eerste keer miskukt. Want fermeteren, en zo noemen we […]
Stamppot snijbiet
Stamppot snijbiet is een variatie om het recept voor bietenstamppot, en er wordt naast snijbiet ook rode bietjes in deze stamppot gebruikt. Dat kun je ook zien aan de enigszins rode kleur. De rode bietjes kun je eventueel weglaten, en afhankelijk van de soort snijbiet, verdwijnt dan de rode kleur nagenoeg helemaal uit de stamppot. […]
Hutspot met worst
Hutspot met worst is één van de oudste stamppotten, voor zover we weten, want een soortgelijke stamppot wordt al genoemd als de Geuzen Leiden bevrijden. Toen vanzelfsprekend een ietwat ander recept, want de aardappel die we tegenwoordig gebruiken werd in Nederland nog niet veelvuldig gegeten, maar meer knolselderij of pastinaak. Beide zijn overigens prima vervangers […]
Spinaziestamppot
Spinaziestamppot is een wat minder bekende soort stamppot, en eigenlijk is dat vreemd dat dit niet wat vaker gegeten wordt in Nederland, want spinazie op zich is best wel een populaire groente. Alleen wordt de groente dan vaak in een wokgerecht, of simpel gekookt op tafel gezet. Het lekkerste is het om verse spinazie voor […]
Bigos – Poolse zuurkool
Bigos is een zuurkoolgerecht uit Polen, en laat wel zien dat wij Nederlanders echt niet het enige volk zijn dat zuurkool eet. En als je dit gerecht een keertje maakt, zul je zonder veel twijfel bemerken dat deze Poolse zuurkool ook bijzonder lekker is, waarbij de zuurkool toch wel even ietwat anders gemaakt wordt dan […]
Stoemp
Stoemp is een echt klassieke Belgische en Hollandse stamppot, die gemaakt wordt van aardappelen, knolselderij, wortel, prei, en ui. Daar zit dus best wel veel gezonde voedingswaarde in, een echt gerecht dat je in de wintermaanden goed kunt eten. Je kunt bij de stoemp een saucijs serveren, en een stuk rook worst kan natuurlijk ook. […]
Schupfnudeln met zuurkool
Schupfnudeln met zuurkool is een gerecht dat vooral in Beieren gegeten wordt, en in de omliggende regio’s. Het is dus nagenoeg onbekend in Nederland. Je kunt dit recept zien als een soort pasta met zuurkool, waarbij de pasta gebakken wordt. Scvhufnudeln lijken wat dat betreft wel wat op gnocchi, en als je geen schupfnudeln in […]
Stamppot rode kool
Stamppot rode kool, de groente is meer bekend van de rode kool met appel of met appelmoes, maar kan net als alle andere koolsoorten goed gebruikt worden om een typisch Nederlandse stamppot te maken. De stamppot die we in dit recept maken, kun jet op dezelfde manier maken met witte kool of palmkool. In het […]
Stamppot boerenkool
Stamppot boerenkool is natuurlijk de meest traditionele stamppot die je in Nederland kunt maken, hoewel er daar tegenwoordig ook weer verschillende variaties op bedacht zijn. Wij maken hier in het onderstaande recept de traditionele boerenkool, zoals grootmoeder dat ook al heeft gedaan. De echte boerenkool smaak, met spekjes, en natuurlijk met jus en een echte […]
Stamppot bietjes
Stamppot bietjes is misschien een minder bekende Hollandse stamppot, maar we eten wel regelmatig bietjes. En dan bij voorkeur geprakt met jus, uitjes erdoor, en natuurlijk een gehaktbal erbij. Eigenlijk is dat dus hetzelfde, alleen stampen we met ons alles de stamppot op ons bord, en niet alvast voordat we het gerecht opdienen. Deze stamppot […]
Stamppot andijvie
Stamppot andijvie, in het oosten van Nederland ook wel stimpstamp genoemd, kan natuurlijk net als de meeste stamppotten op verschillende manieren gemaakt worden. Maar de traditionele andijviestamppot wordt meestal als de lekkerste ervaren. De andijvie wordt niet gekookt maar rauw toegevoegd aan de aardappelen. Doordat de andijvie vers is, is de smaak voller, meer de […]
Zuurkool opbakken
Zuurkool opbakken is typisch Nederlands. Niet alleen eten we graag de restjes uit de koelkast, maar bij stamppotten maken veel mensen extra veel stamppot. Want iedereen weet dat de stamppot de volgende dag als je het opbakt, nog lekkerder is. En het opbakken is vele malen lekkerder dan opwarmen in de magnetron. Maar hoe kun […]
Stamppot spruitjes
Stamppot spruitjes, een wat minder bekende Hollandse stamppot, met een Hollandse groente die in het buitenland wel Brussels lof genoemd wordt. Brussel heeft natuurlijk weinig met onze spruitjes te maken, want die komen toch echt van Nederlandse bodem, waar ze overigens het lekkerste zijn. Een heerlijke stamppot, ook al wordt deze minder vaak gegeten als […]
Hete bliksem
Hete bliksem is één van de weinige stamppotten die niet met een groente gemaakt worden, maar met appels en peren. Daarom is de smaak van dit gerecht ook geheel anders. Meestal worden koolsoorten in een stamppot gebruikt, soms bietjes of prei. Fruit wordt meestal niet gebruikt, en dat zorgt voor een verrassende smaak, die zelfs […]