Zuurkool ovenschotel met gehakt en ananas is een variatie op een ander gerecht met zuurkool en gehakt uit de oven.
Juist ananas, en goede appels, passen als combinatie prima bij zuurkool. Vandaar ook dat er steeds meer recepten beschikbaar komen waarin beide ingrediënten zijn verwerkt.
Recept Zuurkool ovenschotel met gehakt en ananas
Zuurkool ovenschotel met gehakt en ananas is een heerlijke manier om eens wat anders op tafel te zetten dan de standaard stamppot.
Ingrediënten
- 500 Gram Zuurkool
- 1 Kilo Kruimige aardappelen
- 1 Verse ananas
- 1 Ui
- 2 Eetlepels Boter
- 2 Eetlepels Kerriepoeder
- 300 Gram Rundergehakt
- 40 Gram Rozijnen
- Zout en peper naar smaak
- Scheutje Melk
- 75 Gram Geraspte oude kaas
Bereiding
-
De aardappelen schillen en in stukken snijden. Kook de aardappelen in ongeveer 20 minuten in ruim kokend water. Giet de aardappelen na het koken af.
-
Oven voorverwarmen op 200 graden.
-
De ananas schillen, en kapje en kont er af snijden. De helft van de ananas kan eerst in schijven gesneden worden, dan het midden stuk er uit snijden, en dan in blokjes snijden.
De andere helft hebben we niet nodig.
-
Maak de ui schoon en snij doormidden. Snij de helften in dunne schijfjes.
-
Doe de zuurkool met vocht in een pan, en opwarmen totdat het vocht verdampt is.
-
Vet een ovenschaal in met een beetje boter, en leg de zuurkool op de bodem.
-
Verhit een eetlepel boter in een koekenpan en fruit de uien. Na 1 minuut de kerriepoeder er doorheen mengen.
-
Nu het gehakt in de koekenpan doen en met een vork rul bakken. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.
-
Doe de rozijnen en de blokjes ananas door het gehakt en roer het om.
-
Stamp de aardappelen met een pureestamper en voeg een scheutje melk en een beetje boter toe. Meng het door de aardappelpuree.
-
Doe het gehaktmengsel in de ovenschaal op de zuurkool, en doe de aardappelpuree daar weer bovenop.
-
Strooi de kaas erover, en plaats de ovenschaal in de oven. Bak de ovenschotel in 20 tot 25 minuten totdat de bovenkant goudbruin is geworden.