Zuurkool Ovenschotel

Zuurkool Ovenschotel

Zuurkool Ovenschotel is net even iets anders dan de gestampte zuurkool zoals we deze vaak eten.

Ook dit recept is weer een gerecht dat erg veelzijdig is, en waarmee je eindeloos kunt variëren. Bekend is bijvoorbeeld de ovenschotel met zuurkool, aardappelen en gehakt.

Maar je kunt het gerecht ook klaar maken met kaas en zoals we hier gebruiken, met kaas en tomaten. Hoe je de ovenschotel ook wilt maken, durf te variëren, en experimenteer rustig met ingrediënten die je niet standaard in een recept ziet staan.

Basisrecept zuurkool ovenschotel

Het recept voor zuurkool ovenschotel zoals we dat hier gebruiken is overigens bijzonder lekker met casselerrib, een soort vlees dat veelvuldig in Duitsland bij de zuurkool wordt gegeten.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Zuurkool ovenschotel
Voorbereidingstijd 25 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 55 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 650 kcal

Ingrediënten

 • 200 Gram Aardappelen
 • 200 Gram Tomaten
 • Tomatenpuree
 • 150 Gram Zuurkool
 • 1 Kleine ui
 • 1 Grote appel
 • 1 Teentje Knoflook
 • 50 Gram Geraspte Kaas
 • Nootmuskaat naar smaak
 • Kruiden, (Basilicum en wat andere kruiden naar smaak)

Bereiding

 1. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn en plet ze lichtjes. U kunt ze ook in plakjes snijden.

 2. Snipper de ui en fruit dit licht, samen met de fijngehakte knoflook. Voeg de zuurkool, de geraspte appel, 20 gram van de tomaten(fijngehakt) en 1 eetlepel van de tomatenpuree toe en laat dit 5 minuten garen. Breng het mengsel op smaak met de kruiden, basilicum en nootmuskaat.

 3. Snij de rest van de tomaten in dunne plakjes.

 4. Vet een ovenschaal in en doe er de helft van het zuurkoolmengsel in. Doe hierover heen de helft van de aardappelen en vervolgens alle tomaten. Doe hier de rest van de aardappelen overheen en tenslotte de overgebleven zuurkool. Liefhebbers kunnen er nog wat geraspte kaas overheen doen maar als u op de calorieën wilt letten kunt u dit beter achterwege laten.

 5. Zet dit ongeveer 25 minuten in de oven op 180 graden.

Opmerkingen – Tips

Dit recept is uitermate geschikt voor de calorie bewuste eter die een overvloed aan eten niet wilt missen. Ik kan het goed aan bevelen als combinatie schotel.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.