Hutspot met pastinaak

Hutspot met pastinaak

Hutspot met pastinaak is een heerlijk gerecht dat een belangrijke rol speelt in de Nederlandse keuken. Deze klassieke stoofpot is geliefd om zijn eenvoud, smaak en voedzaamheid. Het combineert aardappelen, wortelen, uien en pastinaak tot een hartverwarmende maaltijd die vooral tijdens de koudere maanden van het jaar populair is. De rijke geschiedenis en traditionele oorsprong van hutspot hebben het gerecht een speciale plek gegeven in de Nederlandse cultuur.

Hutspot is niet zomaar een gerecht; het heeft een historische betekenis. Volgens de legende werd hutspot met pastinaak voor het eerst gegeten tijdens het Beleg van Leiden in 1574. In die tijd werd de stad belegerd tijdens de Tachtigjarige Oorlog en de inwoners waren uitgehongerd. Ze vonden wortelen, uien en aardappelen in de verlaten Spaanse kampen en combineerden deze ingrediënten tot een voedzame maaltijd. Deze maaltijd van wortelen, uien en aardappelen kreeg de naam “hutspot” en is sindsdien een belangrijk onderdeel geworden van de Nederlandse culinaire traditie. In die tijd werd pastinaak als een soort aardappel gebruikt. Aardappelen waren nog niet bekend in Nederland en de rest van Europa.

Hutspot met pastinaak heeft een unieke twist aan de traditionele hutspot toegevoegd. Pastinaak, een wortelgroente met een zoete en nootachtige smaak, voegt een extra dimensie toe aan de stoofpot. Het zorgt voor een heerlijke smaak en een lichte zoetheid die perfect samengaat met de andere ingrediënten. Bovendien voegt pastinaak ook voedingswaarde toe aan het gerecht, met zijn vezels, vitamines en mineralen.

Recept hutspot met pastinaak

Om hutspot met pastinaak te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword Hutspot met pastinaak
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 25 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 380 kcal

Ingrediënten

 • 500 gram aardappelen
 • 300 gram wortelen
 • 200 gram pastinaak
 • 2 uien
 • 50 gram boter
 • 200 ml bouillon groente- of kippenbouillon
 • Zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Schil de aardappelen, wortelen, pastinaak en uien. Snij ze vervolgens in grove stukken.
 2. Doe de gesneden groenten in een grote pan en voeg water toe totdat ze net onder water staan. Voeg wat zout toe aan het water.
 3. Breng het water aan de kook en laat de groenten ongeveer 20 tot 25 minuten koken, of totdat ze zacht zijn.
 4. Giet de groenten af en voeg de boter toe aan de pan. Stamp de groenten samen met de boter tot een smeuïge puree. Voeg indien nodig wat bouillon toe om de gewenste consistentie te bereiken.
 5. Breng de hutspot op smaak met zout en peper. Serveer warm.

Alternatieven

Hoewel hutspot met pastinaak een klassieker is, zijn er ook alternatieven voor degenen die op zoek zijn naar een variatie. Een populaire variant is het toevoegen van knolselderij in plaats van pastinaak. Dit geeft de hutspot een iets andere smaak en textuur. Daarnaast kun je ook experimenteren met kruiden en specerijen om de smaak aan te passen aan jouw voorkeur.

Variaties

Naast alternatieven kun je ook variaties aanbrengen in hutspot met pastinaak door andere ingrediënten toe te voegen. Een interessante variatie is het toevoegen van stukjes rookworst of hachee, wat het gerecht nog hartiger maakt. Daarnaast kun je ook wat geraspte kaas over de hutspot strooien en het geheel even onder de grill zetten voor een knapperig korstje.

Overigens werd volgens de overlevering bij de bevrijding van Leiden niet alleen deze hutspot geserveerd, maar met hachee, nog zo’n oud Nederlands gerecht.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.