Arretjescake zonder ei

Arretjescake zonder ei

Arretjescake zonder ei, een smakelijke variatie op een klassieke en typisch Nederlandse lekkernij. De arretjescake is dus een klassieker in de Nederlandse keuken, een nostalgisch en geliefd dessert dat generaties heeft betoverd. Het is een van die recepten die je misschien nog kent van je oma, een simpele maar o zo lekkere traktatie. Maar wat als je deze traditionele lekkernij wilt maken en je hebt geen eieren in huis? Of misschien vermijd je eieren vanwege een allergie of andere dieetbeperkingen?

Hier komt het recept voor arretjescake zonder ei om de hoek kijken. Het is niet alleen een redder in nood voor als je zonder eieren zit, maar ook een bewijs dat je traditionele recepten kunt aanpassen zonder de essentie en de smaak te verliezen.

Voor sommige mensen zijn eieren een no-go in hun dieet. Hetzij door allergieën, hetzij uit veganistische overwegingen. Hoe los je dit op in het standaard recept?

Recept Arretjescake zonder ei

Laten we beginnen met wat je nodig hebt voor deze arretjescake zonder ei. Het is verrassend eenvoudig en je hebt waarschijnlijk al veel van deze ingrediënten in huis. Hier wordt het interessant. In plaats van ei gebruiken we een mengsel van water en maïzena. Dat klinkt gek, nietwaar? Maar wacht maar tot je het probeert.
Gang Tussendoortje
Keuken Nederlands
Keyword Arretjescake zonder ei
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 0 minuten
Afkoeltijd 4 uren
Totale Tijd 4 uren 20 minuten
Geschikt voor 8 Personen
Calorieën 230 kcal

Ingrediënten

 • 200 gram boter
 • 150 gram suiker
 • 4 eetlepels cacao
 • 200 gram koekjes bijvoorbeeld Maria-biscuits
 • 2 eetlepels maïzena gemengd met 4 eetlepels water

Bereiding

 1. Smelt de boter in een pan op laag vuur. Voeg de suiker en cacao toe en roer tot het een glad mengsel is.
 2. Breek de koekjes in kleine stukjes. Je kunt ze grof of fijn maken, afhankelijk van je voorkeur.
 3. Meng de maïzena met water in een kom tot het een glad mengsel is. Dit dient als vervanging voor het ei in de arretjescake.
 4. Voeg de verkruimelde koekjes en het maïzena-mengsel toe aan het botermengsel. Meng goed tot alles gelijkmatig is gecombineerd.
 5. Bekleed een cakevorm of bakje met bakpapier en giet het mengsel in de vorm. Druk het stevig aan met een lepel om ervoor te zorgen dat het compact is.

 6. Plaats de cakevorm of het bakje in de koelkast en laat het minimaal 3 tot 4 uur afkoelen, of tot het stevig is.

Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.