Gevulde koeken met amandelspijs

Gevulde koeken met amandelspijs

Gevulde koeken met amandelspijs, het zijn meestal ronde koeken die nagenoeg altijd gevuld zijn met amandelspijs. Ze worden vaak bekroond met een amandel in het midden en hebben een goudbruine korst.

Amandelspijs is het hart van de gevulde koek. Het is gemaakt van gemalen amandelen en suiker. Maar weet je wat het echte geheim is? Een vleugje citroenrasp! Dit geeft je spijs net dat beetje extra.

Een goede korst kan een groot verschil maken. Zorg voor een licht en knapperig deeg. Dit krijg je door de juiste balans tussen boter, bloem en suiker.

Recept gevulde koeken met amandelspijs

Gevulde koeken met amandelspijs, een ware traktatie die de harten (en magen!) van vele zoetekauwen heeft veroverd. Wie kan de verleiding van zo’n koek, waarbij het zoete, notige aroma van de amandelspijs samensmelt met het boterige, knapperige deeg, nu weerstaan? Het is niet alleen een feest voor de smaakpapillen, maar het maken ervan kan ook een vrolijke bezigheid zijn.
Gang Snack
Keuken Nederlands
Keyword Gevulde koeken met amandelspijs
Voorbereidingstijd 20 minuten
Kooktijd 20 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale Tijd 1 uur 40 minuten
Geschikt voor 1 Portie
Calorieën 460 kcal

Ingrediënten

 • 200 gram boter
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram suiker
 • 1 ei
 • 300 gram amandelspijs
 • 1 citroen geraspt
 • Amandelen voor decoratie

Bereiding

 1. Meng de boter, suiker en zelfrijzend bakmeel in een kom. Voeg het ei toe en kneed tot een samenhangend deeg. Laat dit minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
 2. Meng het amandelspijs met de citroenrasp tot het zacht is en goed te verdelen.
 3. Rol het deeg uit en steek ronde vormen uit. Leg een lepeltje amandelspijs in het midden en dek af met een tweede ronde vorm. Druk de randen goed aan.
 4. Plaats een amandel in het midden van elke koek. Bak in een voorverwarmde oven op 175°C gedurende ongeveer 20 minuten of tot ze goudbruin zijn.
 5. Laat de koeken afkoelen en geniet van je zelfgemaakte lekkernij.

Tips

 • Laat het deeg altijd rusten in de koelkast. Zo krijg je de beste structuur.
 • Gebruik altijd verse amandelen en citroenen voor je spijs. Het verschil proef je echt.
 • Probeer eens wat variaties, zoals het toevoegen van rozijnen of chocoladestukjes. Wie weet vind je een nieuwe favoriete smaakcombinatie.
Deel ons op social media

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.